vineri, 3 octombrie 2014

Betavoltaic este tehnologia bateriilor nucleare ale maşinilor electrice de mâine


Încercaţi să faceţi abstracţie de binecunoscuta imagine a bombei atomice şi veţi putea accepta mai uşor ce înseamnă utilizarea energiei nucleare în bateriile maşinilor electrice. Care ar putea avea o durată de viaţă de zeci de ani!
Betavoltaic este tehnologia bateriilor nucleare ale maşinilor electrice de mâine
Cum vi se pare că sună ideea unei maşini electrice fără necesitatea de a mai fi încărcată şi ale cărei baterii ar avea o durată de viaţă de zeci de ani? Probabil că, dacă faceţi parte din lumea petroliştilor, o asemenea idee v-ar înspăimânta...
Ei bine, nu vorbim de un scenariu SF sau de vreo idee utopică, deoarece încă din anii '50 se fac cercetări în domeniul utilizării energiei nucleare pentru crearea de baterii electrice cu o durată de viaţă extinsă şi care să nu necesite încărcare. De altfel, prin anii '60 chiar au existat propuneri de concepte de maşini cu propulsie nucleară, evident nematerializate în practică.
Folosirea tehnologiei nucleare în scopuri distructive a indus ideea că energia atomică este extrem de periculoasă, aşa încât a fost nevoie de o jumătate de secol pentru revenirea în actualitate a beneficiilor pe care principiile energiei atomice le pot oferi, chiar şi în domeniul auto. Iar în acest moment cea mai promiţătoare pare să fietehnologia Betavoltaic, care ar putea da naştere unui nou tip de baterii pentru maşinile electrice.

Oamenii de ştiinţă detonează bomba: Inversarea polilor magnetici se va petrece mult mai repede decât s-a anticipat

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au lansat teoria conform căreia planeta noastră se află în pragul inversării polilor magnetici. Iniţial, s-a presupus că fenomenul, care se repetă la un anumit interval de timp, se va produce în viitorul îndepărtat, dar odată cu noile descoperiri se pare că inversarea polilor magnetici se va petrece mai repede decât s-a preconizat.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ultima inversare a polilor magnetici s-a petrecut cu aproximativ 780000 în urmă, moment în care planeta a suferit transformări majore. Acest proces este unul perfect normal şi conform studiilor se petrece la un anumit interval de timp încă nedeterminat.
Dacă iniţial s-a presupus că acest proces va fi unul de durată, care se va întinde pe parcursul a cel puţin 2000 de ani, geofizicienii au început să tragă semnalul de alarmă susţinând că Pământul trece extrem de rapid prin perioada premergătoare schimbării polilor magnetici.
Conform celor mai recente date publicate de agenţiile care se ocupă cu monitorizarea spaţiului aerian, câmpul magnetic al Terrei se slăbeşte cu o rată de 10 ori mai mare decât s-a crezut anterior. Această descoperire demonstrează cel mai bine faptul că procesul de inversare al polilor magnetici se desfăşoară cu o rată mult mai mare decât în mod normal şi astfel omenirea trebuie să se pregătească din timp pentru marele eveniment.
Odată cu inversarea polilor magnetici ai Pământului, anotimpurile şi toate ciclurile naturale care depind de poziţia planetei faţă de Soare suferă schimbări semnificative. În telecomunicaţii, transmisii radio şi aviaţie vă fi haos.

Animalele care migrează vor fi bulversate şi nu vor mai putea să se orienteze. Cea mai importantă schimbare pentru om va fi cea a climei pentru că zonele fertile s-ar putea desertiza în următorii ani, iar nivelul oceanului va creşte.
Pe de altă parte, odată cu acest pericol, ne mai pândeşte unul. Fizicienii spun că, ipotetic, în momentul inversării polilor magnetici, scutul magnetic din jurul Pământului dispare pentru o perioadă de timp. Asta înseamnă că suntem “dezveliţi” în fata radiaţiilor cosmice.

Preot italian rupe tăcerea: “În 1954 m-am întâlnit cu fiinţe extraterestre”

Giampieri Marziano, un preot de origine italiană, rupe tăcerea şi face public secretul pe care îl păstrează cu sfinţenie de peste 60 de ani. Este vorba despre o întâlnire de gradul trei cu fiinţe extraterestre, care i-a marcat şi influenţat profund viaţa.
Povestea fascinantă s-a petrecut în urmă cu 60 de ani, atunci când Marziano avea frageda vârstă de numai 12 ani. Se afla în compania unui prieten, Pacifico Tantucci, care păstorea o turmă de oi pe pajiştea din Colcerasa di Cingoli, o mică localitate din Italia.
Era o zi friguroasă a lunii octombrie şi cei doi prieteni aprinseseră un foc pentru a se încălzi. Oile păşteau în voie şi nimic nu părea că va întrerupe liniştea profundă, care pusese stăpânire pe întreg ţinutul. Dintr-o dată s-a auzit un zgomot ciudat, care se asemăna cu scârţâitul a două bucăţi de metal. Cei doi, speriaţi, au întors capul spre locul în care au auzit zgomotul şi atunci au realizat că ceva inexplicabil se petrece nu departe de locul în care se aflau.
"Câinii au început să schelălăie de parcă cineva le făcea rău. Imediat, prietenul meu şi cu mine am decis să fugim spre locul în cre au auzit sunetul ciudat. Eram speriaţi şi sufletul părea să ne iasă din corp. Când am ajuns într-un punct anume am început să vedem un cilindru ciudat. Ne-am îndreptat spre el şi dintr-o dată ne-am trezit înconjuraţi de 3 fiinţe bizare. Păreau semăna cu nişte oameni cu capul extrem de mare, dar cu trunchiul foarte mic. Să fi avut undeva la 35-40 de centimetri, dar cel mai important lucru este că păreau disproporţionaţi. Fiinţele extraterestre erau îmbrăcate într-o uniformă de argint şi în clipa în care ne-au observat au devenit nervoase şi speriate. Într-o clipită s-au refugiat în interiorul cilindrului", a declarat protul pentru o publicaţie italiană.
Potrivit lui Marziano, cilindrul a decolat într-un timp foarte scurt de la sol şi a scos un zgomot înfiorător. În urma sa s-a putut observa o bulă de foc şi o dâră impresionantă de fum. În câteva secunde pur şi simplu dispăruse şi nu a mai existat urmă de OZN.
Atunci când cei doi au ajuns acasă le-au povestit apropiaţilor ceea ce au văzut. Părinţii s-au dus la poliţie şi au reclamat evenimentul misterios. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a elucida misterul.
Interesant este că mai mulţi oameni din localitatea italiană au auzit în acea zi zgomote ciudate care parcă veneau din cer, cât şi diverse lumini inexplicabile. În cele din urmă, poliţia locală nu a putut realiza un raport cu privire la straniul eveniment şi din acest motiv întâmplarea a fost dată uitării până în clipa în care preotul Giampieri Marziano a decis să facă cunoscută povestea sa opiniei publice.

Katsaridafobia: de ce ne e silă de gândacii de bucătărie?

Ne e frică de viespi pentru ne pot înţepa dureros. Ne deranjează ţânţarii şi puricii pentru că pişcăturile lor provoacă umflături care ne mănâncă. Dar de ce ne este o asemenea silă de gândacii de bucătărie? De ce urâm atâta nişte insecte care nici nu ne muşcă, nici nu ne înţeapă, nici veninoase nu sunt? O repulsie de neînvins – de la o simplă „scârbă” la unele persoane, până la o adevărată fobie, la altele – este asociată cu prezenţa acestor insecte în casele noastre. Rădăcinile acestei repulsii şi modul de a o depăşi constituie, pentru psihologi, un obiect de studiu la fel de interesant ca şi cercetarea acestor specii de insecte pentru biologi şi ecologi. O incursiune în lumea „dezgustătoare” a gândacilor de bucătărie ne-ar putea lămuri ce putem face în privinţa lor – şi a atitudinii noastre faţă de ei.
Am putea să o luăm drept ghid, în această incursiune, pe Rachel Nuwer, autoarea unui articol apărut recent în BBC Future, ea însăşi o „fobică” declarată, dar care a reuşit să-şi depăşească fobia apelând la ajutorul unor specialişti. 
La prima vedere, repulsia faţă de gândacii de bucătărie pare ilogică: cum ziceam, aceste insecte nici nu muşcă, nici nu înţeapă; nu se hrănesc cu sângele nostru, nu ne introduc în corp paraziţi, virusuri ori bacterii periculoase, generatoare de boli cu mortalitate ridicată (aşa cum pot face căpuşele, ţânţarii, puricii ori păduchii). 
Şi totuşi, sila de aceste insecte este pe cât de răspândită, pe atât de veche – aşa de veche, încât parcă ar fi ceva înnăscut speciei umane. Încă din Antichitate – la vechii egipteni sau la naturalistul roman Pliniu cel Bătrân – apar referiri la aceste creaturi ca fiind dezgustătoare şi nedorite. De multă vreme, oamenii le privesc ca pe o întruchipare a murdăriei, încadrîndu-le în categoria „dăunători”,  în ciuda faptului că povestea lor e strâns legată de a noastră: larga lor răspândire a fost favorizată de modul de dezvoltare specific omului.
„Au reuşit, realmente, să exploateze oportunităţile create de noi şi, făcând asta, au dezvoltat comportamente şi moduri de viaţă care ne împiedică să le controlăm dezvoltarea”, spune Jeff Lockwood, profesor de ştiinţe ale naturii la University of Wyoming, SUA.
Să ne cunoaştem inamicii
Înainte de a vorbi despre formele şi cauzele repulsiei noastre faţă de gândacii de bucătărie, ar trebui să facem cunoştinţă cu ei. 
Ceea ce numim de obicei, în Europa, „gândaci de bucătărie” reprezintă un mic număr de specii de insecte din ordinul Blattaria (Blattodea), ordin altminteri mare, cuprinzând  aproximativ 4.600 specii. Majoritatea sunt „sălbatice”, trăind în natură, fără să aibă treabă cu oamenii şi gospodăriile lor, dar un mic număr de specii s-a adaptat de minune în aşezările umane şi prosperă acolo. 
În Europa, speciile care ne fac probleme, în calitatea lor de dăunători de care e foarte greu de scăpat, sunt: 
  • Blattella germanica – acela mic, de 1,5-2 cm, maron-roşcat; e cel mai frecvent întâlnit şi cel mai greu de eradicat, mai întâi fiindcă e extrem de prolific, apoi din cauza dimensiunilor mici, datorită cărora se poate ascunde în tot felul de crăpături înguste, sustrăgându-se încercărilor de exterminare. 
Aceste insecte sunt hemimetabole (sau cu metamorfoză incompletă), având, în ciclul de viaţă, 3 stadii: ou, nimfă (nişte „pui” de gândac asemănători adulţilor, cu excepţia faptului că sunt mult mai mici şi au aripile şi organele reproducătoare nedezvoltate) şi adult. (Spre deosebire de de această situaţie, la insectele holometabole - cu metamorfoză completă -, din ou ies larve, cu înfăţişare complet diferită de cea a adulţilor, cum se întâmplă la fluturi sau la gândacii „adevăraţi”, din ordinul Coleptera; larvele se transformă în pupe, iar acestea în adulţi. La insectele holometabole ciclul de viaţă cuprinde aşadar 4 stadii: ou, larvă, pupă, adult.)

Când teama devine paralizantă
Teama patologică de gândacii de bucătărie se înscrie în gama largă a fobiilor de care suferă oamenii şi are chiar un nume specific: katsaridafobie. 
La unii dintre aceştia, fobia atinge asemenea niveluri, încât s-au înregistrat cazuri de persoane efectiv imobilizate într-o cameră, pentru că văzuseră, în încăperea de alături un gândac de bucătărie. Unele nu îndrăznesc să intre noaptea în bucătărie, de teamă să nu vadă pe acolo vreun gândac. Pe „katsaridofobici”, vederea de aproape a unui gândac de bucătărie îi face să tremure şi să transpire; bătăile inimii li se înteţesc, tensiunea arterială creşte, iar oamenii resimt, efectiv, o stare de teroare.
Adesea, rădăcina acestei frici morbide se găseşte într-o experienţă traumatică trăită în copilărie şi legată de aceste insecte. „Trauma” poate consta, pur şi simplu, în a fi martor, la vârsta de doar câţiva ani, la spaima propriei tale mame în faţa unei asemenea creaturi. Pentru un copil mic, a-şi vedea mama (care e pentru el sursa echilibrului, a stabilităţii, a calmului) pălind şi ţipând, pierzându-şi controlul în faţa unei gângănii, poate fi realmente înfricoşător şi traumatizant. Iar această teamă, transmisă cultural – nu genetic - , se perpetuează astfel din generaţie în generaţie. 
Există tratament? Ca în cazul multor altor fobii, „terapia de expunere”, care constă în obişnuirea treptată cu stimulul, poate fi de mare ajutor. Philip Koehler, entomolg la University of Florida, care studiază de ani buni aceste insecte şi ţine în laboratorul său vreun milion de exemplare, de diverse specii, a ajutat mai multe persoane să scape de fobie, chemându-le în laborator şi vorbind cu ele despre gândacii de bucătărie, apoi arătându-le fotografii, apoi gândaci morţi din colecţiile entomologice şi, în final, gândaci vii – aşadar, o expunere gradată, care, în cele din urmă, a vindecat fobia.
Alţi cercetători recurg la terapie cognitiv-comportamentală, iar alţii, cum sunt cei de la Universitat Jaume I din Spania, explorează realitatea augmentată ca mijloc de vindecare a a katsaridafobiei. În realitatea augmentată, pe care subiecţii o percep printr-o cască de realitate virtuală, imagini digitale ale  gândacilor sunt combinate cu imagini reale, rezultând o scenă în care o mulţime de gândaci aleargă în jurul mâinii subiectului. Ideea este să înlocuiască informaţia stocată în creierul persoanei fobice – cum că aceste creaturi sunt foarte „rele”, periculoase, dăunătoare – cu ideea că, în realitate , gândacii nu fac niciun rău.

Cele mai detestate insecte din lume
Însă chiar fără a ajunge la forma extremă a fobiei, o mare majoritate a oamenilor simt repulsie faţă de aceste creaturi.
Jeff Lockwood crede că explicaţia ţine de biologia specifică acestor insecte. „Gândacii de bucătărie trimit la acea aversiune de ordin evolutiv pe care o avem faţă de lucrurile unsuroase, urât mirositoare, cleioase”, spune el.
Toate aceste caracteristici ţin de biologia lor, care nu e nici frumoasă, nici urâtă, ci pur şi simplu adaptativă; interpretarea acestor caracteristici prin prisma gândirii, conotaţiile prozitive sau negative pe care le asociem cu ele, sunt opera minţii noastre omeneşti.
De exemplu, mirosul respingător al unui gândac strivit – autoarea se referă la specia americană cea mai răspândită, dar şi alte specii de gândaci de bucătărie de mari dimensiuni miros la fel de urât – se datorează faptului că ei stochează, în grăsimea din corp, acid uric, pe care îl reciclează apoi, ca sursă de azot. Aspectul unsuros se datorează unei substanţe ceroase, pe bază de grăsimi, secretate de cuticula lor pentru a împiedica deshidratarea. Deci, e vorba de nişte adaptări, dar noi nu le vedem ca atare, ci ca pe nişte trăsături dezgustătoare.
Dar oare nu cumva ne deranjează la ei şi faptul că sunt atât de rezistenţi, că scapă tuturor îbncercărilor noastre de a-i controla? Nu cumva, fără să ne dăm seama, intră în această repulsie faţă de ei un sentiment de… ciudă, poate, pentru că nu reuşim cu niciun chip să îi stârpim?
În lupta cu noi, luptă aparent aşa de inegală, ei au, de fapt, multe avantaje. Gândacii de bucătărie suntincredibil de prolifici: pornind de la o singură pereche de gândaci Blattella germanica – aceia mici, roşcaţi, aşa de des prezenţi în locuinţele de la bloc – se poate ajunge la 2-3 milioane de indivizi, în doi ani, spune Richard  Kaae. Un al doilea mare avantaj este acela că mănâncă o varietate incredibilă de chestii, de la resturi de alimente la hârtie, de la iarbă la dopuri de plută, de la fragmente de piele umană exfoliată la clei, de la săpun la confraţii lor morţi. 

Şi acum, adevărul: sunt gândacii de bucătărie realmente inofensivi?
Comparativ cu ţânţarii – pe care unii îi consideră cele mai periculoase animale de pe Terra, în virtutea multelor boli grave pe care le transmit – gândaci de bucătărie sunt cu mult mai puţin nocivi.
Totuşi, există indicii că aceste insecte pot acţiona ca vectori mecanici ai unor bacterii, de pildă tulpini patogene de Salmonella şi E. coli; aceste bacterii pot supravieţui în înveliuşul ceros la gândacilor de bucătărie americani până la 2 luni, în acest răstimp putând infecta alimente care, consumate de oameni, ar putea avea ca efect apariţia unor toxiinfecţii grave. Mai mult, bacteriile pot supravieţui şi în tractul digestiv al insectelor şi, eliminate părin excrementele acestora, pot, de asemenea, să contamineze alimentele. 
Pe lângă infecţii, gândacii de bucătărie mai pot contribui la apariţia alergiilor. Anumite proteine existente în excrementele lor sau în cuticulă şi alte organe sunt alergeni puternici pentru  unele persoane. Situaţia e mai rea în centrele urbane, unde, din cauza aglomeraţiei umane, gândacii de bucătărie prosperă, în blocuri eradicarea lor fiind aproape imposibilă. Oamenii inhalează zilnic alergeni proveniţi de la aceşti gândaci, alergeni care trec de la o locuinţă la alta datorită instalaţiilor şi segmentelor de construcţie comune. Cercetări realizate în SUA sugerează că există o legătură între astm şi alergia la gândacii de bucătărie, copiii fiind cei mai afectaţi.
Prin urmare, teama noastră de gândacii de bucătărie nu este cu desăvârşire iraţională, de vreme ce ei pot avea o influenţă nocivă asupra sănătăţii noastre. 
Putem scăpa de ei?
În anii 1990, în SUA; capcanele pentru gândaci, cu momeli notrăvitoare, au reprezentat o adevărată revoluţie în lupta pentru combaterea acestor insecte; erau remarcabil de eficiente şi invazia gândacilor părea să fi dat înapoi. Dar, la începutul anilor 2000, eficienţa capcanelor cu momeli scăzuse şi invazia era iar în plină forţă. Ce se întâmplase? Gândacii se adaptaseră, selecţia operase cu succes: insectele dezvoltaseră o aversiune faţă de glucoză, îndulcitorul  folosit în capcane pentru a-i „convinge” pe gândaci să înghită momeala otrăvită. 
Curăţenia minuţioasă şi combaterea lor cu insecticide, la nivel „casnic” şi în depozite,  funcţionează încă în oarecare măsură, dar e o luptă grea, necurmată, fără răgaz. Sau, dacă ne luăm un răgaz, plătim mai târziu un preţ zdravăn. După cum explică autoarea articolului citat, succesul vremelnic din anii 1990 al capcanelor cu momeli otrăvite a făcut ca oamenii de ştiinţă şi cei responsabili de alocarea fondurilor pentru cercetări să se cam culce pe lauri; banii pentru cercetări entomologice au fost direcţionaţi spre studii asupra altor specii, care păreau mai ameninţătoare, precum ploşniţele, iar studiile asupra gândacilor de bucătărie şi asupra metodelor de a-i combate au luat o pauză, ceea ce a permis gândacilor să-şi reia expansiunea. 
Realitatea este că e greu de scăpat de ei. Mai curând decât să scăpăm de gândacii de bucătărie, probabil că, la un moment dat, vor scăpa ei de noi. Nu ştim care sunt şansele ca omenirea să dispară, dar putem spune cu multă siguranţă că şansele ca gândacii de bucătărie să ne supravieţuiască sunt mari. Au suportat schimbări uriaşe şi, graţie incredibilei lor rezistenţe, enormei lor puteri de adaptare, sunt tot aici. Erau pe lume înainte să apărem noi şi, cu mare probabilitate, ar rămâne şi dacă noi nu am mai fi. Dacă specia umană va dispărea cândva de pe planetă, gândacii de bucătărie – Marii Supravieţuitori - au toate şansele să se numere printre animalele care vor moşteni Pământul.

10 mituri care păcălesc omenirea

Cred că foarte mulţi dintre au auzit în ultima perioadă foarte des pronunţate cuvintele “încălzire globală” sau “efect de seră”, aproape până la saturaţie. Ni se spune că, datorită activităţii omului, se degajă dioxid de carbon în atmosferă, lucru care ar duce la încălzirea planetei, ceea ce ar avea pentru viitor consecinţe dezastruoase pentru omenire. Cine n-ar putea crede ceea ce ni se spune? Dar, am învăţat din experienţa ultimilor ani, că ceea ce ni se spune nu înseamnă neapărat că e şi adevărat, şi în spatele tuturor lucrurilor se ascunde un alt adevăr. Aşa că am descoperit faptul că în spatele încălzirii globale, adevărul este altul. Să vedem împreună care este şi care ar fi motivaţia disimulării sale.
Mai întâi vom începe cu o listă de 10 mituri despre încălzirea globală, mituri care se sparg unul după altul, asemenea unui balon de săpun.
MITUL NR.1: Planeta noastră este supusă în continuu încălzirii globale.
ADEVĂRUL: Măsurătorile de temperatură din ultimii ani, realizate din sateliţi sau baloane meteorologice, au arătat faptul că planeta noastră s-a răcit în ultimii ani, pierzând în doar 18 luni circa 15% din aşa-zisa încălzire globală care are loc de aproximativ un secol. De fapt, pentru a fi realişti, trebuie subliniat faptul că aşa-zisă încălzire globală din ultima sută de ani înseamnă doar…jumătate de grad Celsius în plus, iar la acest rezultat s-a ajuns şi prin erori de măsurare, temperaturile luându-se la nivelul oraşelor, unde există un “efect urban de încălzire”, la nivelul oraşelor, căldura fiind mai mare decât la nivelul altor teritorii mai puţin populate de către oameni.
MITUL NR.2: Temperaturile mai ridicate vor fi dezastruoase, căci gheţarii se vor topi, iar oamenii vor muri.
ADEVĂRUL: În Marea Britanie, fiecare iarnă mai blândă faţă de obicei salvează circa 20.000 de oameni care ar putea fi murit în urma complicaţiilor provocate de răceală. Dacă faceţi extrapolare la nivelul tuturor ţărilor nordice, puteţi constata şi singuri cât de multe vieţi omeneşti salvează fiecare iarnă mai blândă. În ceea ce priveşte topirea gheţarilor, e adevărat că acest lucru se întâmplă mai des, dar este un proces natural în istoria planetei. Dar, odată cu topirea gheţarilor, nivelul apei nu va creşte atât de mult pe cât s-ar crede (faceţi un experiment acasă: puneţi nişte apă într-un bol de apă, marcaţi nivelul, apoi puneţi bolul la îngheţat, dezgheţaţi-l şi apoi veţi constata că nivelul apei va fi mai mic decât cel iniţial). De asemenea, datele din gheţarii din zonele arctice şi antarctice au arătat faptul că în trecut temperaturile au crescut de zece ori mai mult decât actuala creştere, şi nu s-a întâmplat nimic dezastruos pentru planetă.
dioxidul de carbon -
MITUL NR.3: Nivelul dioxidului de carbon din atmosferă este extrem de mare, cum n-a mai fost niciodată în istoria planetei.
ADEVĂRUL: Nivelul de dioxid de carbon din trecutul planetei a fost de 18 ori mai mare decât în prezent, atunci când maşinile, fabricile şi centralele electrice nu existau. Deci, nivelul dioxidului de carbon creşte şi coboară fără prezenţa vreunei activităţi umane.
MITUL NR.4: Nivelul dioxidului de carbon a crescut în special datorită activităţii umane.
ADEVĂRUL: 96,5% din totalul emisiilor de dioxid de carbon o constituie sursele naturale, omenirea fiind responsabilă doar pentru 3,5% din aceste emisii (0,6% provine din emisiile maşinilor, iar circa 1% din încălzirea clădirilor). Şi atunci, pentru ce mai plătim taxa de poluare pentru maşini, de exemplu? Ciudat e faptul că benzina sau motorina pentru autovehicule e suprataxată de 3-4 ori faţă de costul ei iniţial, în timp ce combustibilul pentru încălzirea clădirilor e suprataxat foarte puţin, deşi încălzirea pentru clădiri produce de 2 ori mai mult dioxid de carbon.
MITUL NR.5: Creşterea dioxidului de carbon din atmosferă cauzează creşterea schimbărilor de temperatură pe planetă.
ADEVĂRUL: Un articol apărut într-o revistă ştiinţifică, folosindu-se de informaţiile da arătat faptul că, de la ultima eră glaciară, de fiecare dată când temperatura globală şi nivelul dioxidului de carbon s-au schimbat, nivelul dioxidului de carbon s-a modificat după ce temperatura s-a schimbat, aşa că teoria încălzirii globale datorită activităţii umane a pus efectul înaintea cauzei, ceea ce înseamnă că reducerea nivelului de dioxid de carbon este un lucru inutil. În plus, vaporii de apă şi de metan sunt gaze care produc un efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon.
MITUL NR.6: Reducerea folosirii maşinilor va reduce nivelul de dioxid de carbon şi va salva planeta.
ADEVĂRUL: Planeta n-are nevoie de nicio salvare, iar dacă am îndepărta peste noapte toate maşinile de pe stradă, acest lucru n-ar produce nicio schimbare în nivelul dioxidului de carbon din atmosferă, aşa cum se poate vedea la Mitul nr.4. De asemenea, e inutil să încercăm să modificăm nivelul dioxidului de carbon, pentru că acesta e doar efectul, iar cauza se află în altă parte: în schimbarea activităţii Soarelui care determină o anumită creştere a temperaturii pe pământ, această creştere de temperatură determinând creşterea nivelului de dioxid de carbon care se ridică de la nivelul oceanelor.
MITUL NR.7: Vijeliile, uraganele şi inundaţiile din ultima vreme ar fi cauzate de încălzirea globală datorată activităţii umane.
ADEVĂRUL: Fenomenele extreme ale vremii din ultima perioadă se datorează ciclului activităţii solare, şi nu datorită emisiilor de dioxid de carbon sau alegerilor politice. Căderile mari de precipitaţii e un perfect exemplu care demonstrează acest lucru, căci apar atunci când activitatea solară atinge maximul ei, iar acest model se repetă la fiecare 11 ani până în anul 2045.
MITUL NR.8: Accizele pe benzină şi motorină, taxele de poluare pentru maşini şi alte taxe sunt perfect justificabile pentru a opri creşterea nivelului de dioxid de carbon.
ADEVĂRUL: Întrucât emisiile de dioxid de carbon de la maşini şi fabrici nu au decât un impact extrem de minor asupra climatului Terrei, aceste taxe n-au niciun fundament real, şi sunt doar o altă sursă de a îmbogăţi statele lumii cu taxe nejustificate impuse cetăţenilor.
suflet vechi
MITUL NR.9: Oamenii de ştiinţă din Grupul Interguvernamental pentru Schimbarea Climatică (IPCC – Inter-governmental Panel on Climate Change) susţin faptul că această încălzire globală este un lucru real şi că omenirea trebuie să facă ceva pentru a opri acest lucru.
ADEVĂRUL: Se uită faptul că acest grup de oameni de ştiinţă sunt numiţi de către guverne. Într-unul din rapoartele IPCC, Dr. John Christy, şeful acelui raport, a recunoscut faptul că a fost adăugat pe ultima sută de metri un scenariu alarmant în care temperaturile vor creşte în viitorii 100 de ani cu circa 6 grade. Cine a avut interesul să adauge acest pesimist? Răspunsul e simplu: politicienii le-au spus oamenilor de ştiinţă ce să scrie.
MITUL NR.10: În lume, sunt doar câţiva cercetători rebeli care ar nega teoria încălzirii globale cauzată de umanitate.
ADEVĂRUL: Există circa 18.000 de semnături ale oamenilor de ştiinţă din întreaga lume pe o scrisoare denumită “Petiţia Oregon”, în care se spune că nu există nicio evidenţă asupra încălzirii globale cauzată de umanitate, care nu are nicio influenţă asupra climatului Terrei. Mulţi oameni de ştiinţă cred că Acordul de la Kyoto (acordul prin care liderii politici ai lumii au luat hotărârea reducerii emisiilor de dioxid de carbon) a fost o mare pierdere de timp, fiind unul dintre cele mai mari înşelătorii politice realizate vreodată în istoria omenirii. Aşa cum afirma cineva: “Scopul fundamental al strategiilor politice publice este acela de a menţine populaţia alarmată, care-şi doreşte astfel siguranţa, lucru ce poate fi realizat prin tot felul de gogoriţe, toate imaginare”. Dorinţa de a salva lumea înseamnă de fapt dorinţa de a conduce.