miercuri, 26 februarie 2014

Raza mortii


Raza morții: Arma cu care Tesla dorea să aducă pacea veșnică pe Terra

by MTC
Până la începutul secolului al XX-lea, energia electrică era o curiozitatea pentru oamenii de rând și o unealtă importantă pentru experimentele fizicienilor. Nikola Tesla a fost unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale, invențiile sale au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
Munca sa imensă a fost materializată prin nu mai puțin de 111 brevete de invenţii recunoscute în SUA și alte 300 în alte țări ale lumii. Aceste invenții au fost care mai de care fascinante și folositoare, dar au existat și altele care nu au fost făcute niciodată publice în întregime. Una dintre ele se referă la "razele morții".
Au fost numite așa din greșeală sau pur și simplu jurnaliștii de la The New York Times au semnat tendențios un articol apărut în 1934: "La 78 de ani, Tesla a descoperit razele morții". De fapt, Tesla când le oferise ziariștilor informația le numise "razele păcii" și era vorba despre un zid invizibil, pe care orice țară îl putea aplica deasupra ținutului său, care putea să respingă încă de la o distanță de 300 de kilometri orice obiect străin. Putea să fie vorba despre un avion sau chiar o rachetă, aceste raze cu o putere incredibilă reacționau precum un scut protector.
“Când mi-a venit ideea, am avut un şoc. Nu pot să spun deocamdată decât că va veni dintr-o sursă complet nouă, la care nici nu v-aţi gândi”, a adăugat savantul, fără a preciza dacă descoperirea sa avea vreo legătură cu experimentele sale anterioare.
Raza morții, cu un diametru infinitezimal, ar putea fi generată de o instalaţie specială - un fel de fabrică a cărei construcţie nu ar costa mai mult de două milioane de dolari şi ar putea fi gata în trei luni. Dacă Statele Unite şi-ar construi o duzină de astfel de instalaţii, în locuri strategice de-a lungul coastelor, ţara ar fi invulnerabila în faţa oricărui atac.
"Teleforța", cum mai este numită invenţia, ar putea topi de la mare distanţă orice fel de motor şi ar detona muniţia aflată la bordul avioanelor inamice. “Raza morţii” se bazează pe patru invenţii noi, dintre care două au fost deja testate, afirma Tesla cu acelaşi prilej.
Piesele de bază erau un mecanism de producere a unei forţe electrice foarte mari, cu ajutorul unei uriaşe pompe de vacuum care să “tragă” energia din atmosferă, şi o metodă de amplificare a acestei forţe. Raza propriu-zisă urma să fie proiectată graţie unui mecanism bazat pe o uriaşă forţă electrică de respingere, care, potrivit indicaţiilor sale, putea să atingă un potenţial de 80 de milioane de volţi. Presa vremii a cerut alocarea de fonduri pentru realizarea invenţiei lui Tesla, care era incomparabil mai ieftină decât sumele ce se cheltuiau pentru armele convenţionale.
Pentru că impactul asupra opiniei publice din vremea respectivă nu a fost unul pozitiv, Tesla nu și-a mai prezentat niciodată invenția. Razele morții au rămas un mit, pe care atât americanii, cât și rușii, l-au căutat în timpul Războiului Rece.
tesla
Potrivit unui fost ofiţer în serviciul de informaţii al armatei americane, ideile lui Tesla au stat la baza faimosului experiment Philadelphia din octombrie 1943, când vasul “USS Eldridge” a fost făcut să dispară, fiind proiectat, după unele surse, într-o altă dimensiune. O parte din membrii echipajului au murit atunci deoarece, susţin unii, experimentul a durat prea mult şi nu au mai putut fi salvaţi, aşa cum Tesla a fost adus înapoi de asistentul său, care a decuplat alimentarea instalaţiei înainte de a fi prea târziu.(sursa Efemeride)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu