luni, 29 decembrie 2014

Plantarea bradului din ghiveci in gradina

Otilia Ignat7 January 2014
plantarea bradului din ghiveci (1)Daca faci parte dintre cei care au avut un brad in ghiveci, pe langa aplauzele noastre iata si cateva sfaturi pentru plantarea bradului din ghiveci in gradina.
In mod normal operatiunea se consuma primavara, cand solul este bine dezghetat, dar cum avem o iarna blanda, daca solul nu este inghetat in adancime poti trece la plantarea bradului din ghiveci in solul din gradina chiar si acum.
Inainte de a ajunge in ghiveci si la tine in casa bradul a crescut in pamant, in pepiniera. Cand a atins inaltimea de aproximativ un metru, este scos din pamant si este transplantat intr-un ghiveci.
Asa a ajuns in casa si tot asa poate sta pana cand atinge un metru si jumatate, iar ghiveciul devine insuficient pentru el. Brazii, in general au radacinile intinse la suprafata pamantului, nu in adancime asa ca are neaparata nevoie sa stea in sol, cel putin de la o anumita varsta incolo, motiv pentru care plantarea bradului din ghiveci in sol este necesara.
Operatiunea de plantare din ghiveci in gradina  a bradului incepe prin a sapa o groapa suficient de adanca si de lata incat sa cuprinda toata radacina bradului. Alege un loc in plin soare sau intr-o zona semiumbrita. Brazii nu au preferinte majore pentru sol, atat timp cat este bine drenat, aceasta fiind una din putinele lui cerinte. Un loc in panta usoara este ideal.
Scoate bradul cu atentie din ghiveciul in care l-ai cumparat, apoi asaza-l in groapa pe care ai sapat-o. Eventual inmoaie radacina intr-o pasta facuta din pamant si apa, de consistenta unei smantani groase. Cu radacinile imbracate in aceasta mocirla, pune bradul in pamant, acopera groapa, preseaza si uda-l. Poti adauga in pasta de pamant un fertilizator universal pentru a un plus de substantele nutritive.
Dupa ce l-ai pus in pamant trebuie udat. Ai insa grija sa nu inghete solul, perioada in care nu mai trebuie udat. Cu aceasta operatiunea plantarea bradului din ghiveci in sol a luat sfarsit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu